miercuri, 10 august 2011

Obezitatea




Pentru ca in articolul trecut am vorbit de anorexie , de aceasta data ma opresc la obezitate , cealalta extrema cu care se confrunta populatia globului. 

Stim cu totii ca cel mai mare grad de obezitate il intalnim in Statele Unite ale Americii , ei bine acest fenomen a luat amploare si se regaseste in ziua de azi , pana si in tarile africane.  Greu de crezut , nu ?


Dupa cum arata ultimele sondaje, in lume exista peste un MILIARD de persoane adulte supraponderale iar peste 300 de milioane de adulti sunt obezi.
In Statele Unite, 30% dintre adulti sunt considerati obezi -> circa 60 de milioane de persoane. In Europa, recordul la obezitate este detinut de Marea Britanie cu 23%, fata de Germania cu 12% si Italia cu 8%.



  


Obezitatea progreseaza si in randul copiilor: in lume exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani. Obezitatea infantila tinde sa ia proportii alarmante in Uniunea Europeana, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul acestora creste anual cu 400.000.




Printre principalele cause ale obezitatii se numara hrana prea bogata in grasimi nocive si zaharuri si lipsa activitatilor fizice.
In Romania , aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate iar 20% este supraponderala. 
 
Primul loc in clasament il ocupa femeile cu un procent de 29% , urmand barbatii cu 27% .
  • un roman din trei este supraponderal ;
  • unul din patru este obez
  • in Romania sunt peste 3,5 milioane de obezi 
  •  doar 10% dintre acestia merg la un control medical

 
Indemnul meu este sa apelam cu totii la cat mai multa miscare (in limita timpului disponibil) , sa renuntam macar o data pe saptamana la masina sau transportul in comun si sa incercam macar pe timpul verii sa consumam cat mai multe fructe si legume pentru ca se gasesc din belsug in aceasta perioada.
Un control din cand in cand, macar o data pe an (daca nu mai des), la medicul de familie sau la un medic specialist ar fi foarte indicat. 
La cat mai multa miscare tuturor :*:*:*




 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Header Background Designed by Freepik